Stijl psychologie

Beleef je Kleur vindt het interessant te merken dat er steeds meer bewijs komt voor de stelling dat we zijn wat we dragen. De Britse hoogleraar Psychologie, Karen Pine, deed er onderzoek naar en bevestigt dat kleding ons leven kan veranderen.

Beleef je Kleur vindt het interessant te merken dat er steeds meer bewijs komt voor de stelling dat we zijn wat we dragen. De Britse hoogleraar Psychologie, Karen Pine, deed er onderzoek naar en bevestigt dat kleding ons leven kan veranderen.

Bron: Mind what you wear: The Psychology of Fashion

Stijl psychologie

We besteden jaarlijks veel geld aan onze kleding, maar toch denken we vaak: ‘ik heb niets om aan te trekken’. Een kledingkastcrisis lijkt een klein dilemma in vergelijking met belangrijkere zaken. Maar het is juist heel belangrijk, omdat de kleding die we kiezen kan bijdragen aan een positieve invulling van de dag.

Kleding kan letterlijk je leven veranderen.

We lopen meer rechtop en bewegen meer zelfverzekerd in de juiste outfit. Als we niet juist zijn gekleed dan zijn we meer teruggetrokken en onzeker. Kleding spreekt andere aan maar hebben ook de kracht om tegen ons te spreken. Sensatie en associatie in het lichaam leidt tot nieuwe ideeën in het hoofd.

Kleding kan helpen ons leven te veranderen:

– Het pak dat onmiddellijk overtuigt dat jij de perfecte persoon bent voor deze baan
– De rode jurk die iets aanwakkert in een toekomstige geliefde

Wat we dragen verandert daadwerkelijk iets in de manier waarop onze hersens functioneren. Onderzoekers van de Northwestern University in de VS toonden aan dat door het dragen van een witte jas de hersenen van een dokter werden geprikkeld om meer gebruik te maken van zijn mentale capaciteiten. Bij een test in een laboratorium droegen studenten een Superman T-Shirt. Hierdoor vonden ze zichzelf aardiger en beter in hun werk dan andere studenten. Een ander onderzoek liet zien dat vrouwen liever jeans dragen als ze zich depressief voelen. Wat zou er gebeuren als zij juist dan hun favoriete jurk zouden aandoen?

Kleding heeft namelijk effect op wie we zijn, hoe we denken en wat we voelen. Als je je niet prettig voelt in wat je aan hebt, dan ben je waarschijnlijk wat meer teruggetrokken en onzeker. Met de juiste kleding loop je meer rechtop en voel je je zelfverzekerder. Het effect prikkelt je hersenen en daardoor verandert je gemoedstoestand. Bovendien heeft jouw keuze ook effect op je omgeving. Door de boodschap die je afgeeft met je kleding, kun je een positieve reactie in werking zetten. De ander zal waarschijnlijk door je houding positief op jou reageren, waardoor de algemene gemoedstoestand van beiden positief verandert.

Wat we dragen heeft dus cognitieve, sociale en emotionele gevolgen. Elke dag worden de functies van de hersenen geprikkeld door gegevens, geuren en ervaringen. Nu weten we dat onze mentale processen ook geprikkeld kunnen worden door een enkel kledingstuk en dat geeft verrassende mogelijkheden.