Stijl psychologie


Beleef je Kleur vind het interessant te merken dat
er steeds meer bewijs komt voor de stelling
dat we zijn wat we dragen.
De Britse hoogleraar Psychologie, Karen
Pine, deed er onderzoek naar en doet de
uitspraak dat kleding ons leven kan
veranderen.


Bron:
Mind what you wear: The Psychology of Fashion


We besteden jaarlijks veel geld aan
onze kleding, maar toch horen we
nog vaak: Ik heb niets om aan te
trekken. Een kledingkast crisis lijkt
een klein dilemma in vergelijking tot
belangrijke zaken die staan te gebeuren
die dag maar het is eigenlijk niet onbelangrijk.
Omdat de kleding die we kiezen kan bijdragen
aan de invulling van de dag. Afhankelijk van
wie we gaan ontmoeten, hoe we ons gedragen en hoe andere op ons reageren. Geen wonder dat de Psychologie van kleding zo boeiend is.

Kleding kan letterlijk je leven veranderen.

We lopen meer rechtop en bewegen meer zelfverzekerd in de juiste outfit. Als we niet juist zijn gekleed dan zijn we meer terug getrokken en onzeker. Kleding spreekt andere aan maar hebben ook de kracht om tegen ons te spreken. Sensatie en associatie in het lichaam leidt tot nieuwe ideeën in het hoofd.

Elke dag trekken we iets uit onze kledingkast, of proberen iets aan in een winkel, dat kan helpen ons leven te veranderen:
-Het pak dat onmiddellijk de interviewer overtuigd dat jij de perfecte persoon bent voor deze baan
-De rode jurk dat iets aanwakkert in een toekomstige geliefde waardoor hij je vraagt om uit te gaan

Het was een wonderbaarlijke ontdekking-dat wat we dragen daadwerkelijk verandering brengen in de manier waarop onze hersens functioneren. Onderzoekers van Northwestern University in de US toonde aan dat door het dragen van een witte jas de persoon zijn mentale slagvaardigheid verbeterde. Door de associatie van de witte jas met een doktor de hersenen werden geprikkeld om gebruik te maken van andere mentale capaciteiten. Bij een test in een laboratorium hebben ze studentes een Superman T-Shirt aangedaan. Men kwam er achter dat hierdoor ze zichzelf meer aardig vonden en meer superieur vergeleken bij andere studentes. En zelfs gelovende dat ze Psychologisch sterker waren. Elke dag werden de functie van de hersenen geprikkeld door deze gegevens, geuren en ervaringen. Hierdoor weten we dat onze mentale processen ook geprikkeld kunnen worden door een enkel kledingstuk, en geeft verrassende mogelijkheden.

Wat we dragen heeft cognitief, sociaal en emotioneel consequenties.
De juiste kleding kan verandering brengen in wie we zijn, hoe we denken en hoe we voelen. We zouden nooit deze kracht moeten onderwaarderen ! Zo heeft onderzoek ook aangetoond dat wanneer vrouwen zich depressief voelen ze over het algemeen liever Jeans dragen. Wat zou er gebeuren als, wakker worden en je je mistroostig voelt, in plaats van een saaie broek dragen je juist je favoriete jurk aan te doen. Het effect kan je persoonlijkheid veranderen, prikkel je herzenen en verander je gemoed toestand. Maar ook ook het effect op andere. Door de boodschap die je geeft met je kleding, dat geeft een positief effect op andere die jou weer een boost geeft een zo ook je gemoed toestand positief veranderd.